TREPONEMA PALIDUM ( Sifilisul )

      Sifilisul este o infecție transmisă sexual cauzată de bacteria spirochetă Treponema pallidum subspecia pallidum. Calea principală de transmitere este contactul sexual, dar se poate transmite și de la mamă la făt în timpul sarcinii sau al nașterii, rezultând sifilisul congenital. Printre bolile umane cauzate de Treponema pallidum se numără și framboesia (provocată de subspecia pertenue), pinta(provocată de subspecia carateum) și bejel (provocată de subspecia endemicum).

Citeste mai departe ...

CHLAMYDIA

Clamidioza este o infecţie bacteriană cu agentul infecţios Chlamydia, care se transmite prin contact sexual. Este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală din toată lumea. Chlamydia infectează uretra la bărbaţi şi canalul cervial şi organele reproductive superioare la femei. Chlamydia poate infecta, de asemenea, rectul şi suprafaţa oculară şi pleoapele.

Citeste mai departe ...

Mycoplasma si Ureaplasma

Mycoplasmele constituie un grup particular de bacterii, din clasa Mollicutes (ce cuprinde bacterii foarte mici şi fără perete celular bacterian), încadrate în familia Mycoplasmataceae, familie care cuprinde 69 specii de Mycoplasma – cu două specii patogene: Mycoplasma pneumoniae şi Mycoplasma hominis şi 2 specii de Ureaplasma – cu o specie patogenă Ureaplasma urealyticum. Celelalte mycoplasme sunt saprofite, făcând parte din flora obisnuită a mucoaselor oro-faringiană, vaginală şi uretrală.

Citeste mai departe ...