HERPES SIMPLEX (HSV1 si HSV2)

in Virusi

    Virusul herpes simplex (HSV) este un virus care se manifestă sub două forme, ambele însoțite de umflături apoase, dureroase pe piele sau membrane mucoase (precum gură sau buze) sau pe organele genitale. Această boală este contagioasă, mai ales în timpul unei erupții, fiind incurabilă cu tehnolgia actuală. Infecția buzelor este cunoscută popular ca "herpes".

Citeste mai departe ...

CYTOMEGALOVIRUS(CMV)

in Virusi

Virusul citomegalic uman (CMV), un beta-herpes virus, este cel mai mare virus implicat în infecţii la om. Infecţia cu CMV este extrem de răspândită. Virusul poate fi transmis prin secreţii orale sau respiratorii, lapte matern, transfuzii de sănge, contact sexual şi vertical (de la mama la fat)

Citeste mai departe ...

RUBELLA VIRUS (RUBEOLA)

in Virusi
 Virusul rubeolei este untogavirus cu ARN monocatenar care determină una din infecţiile exemantoase ale copilăriei. Modul de transmitere este direct şi aerogen de la om la om, acesta fiind şi singura gazdă recunoscută a virusului. Perioada de incubare este de 2-3 săptămâni.
Citeste mai departe ...

VIRUSUL RUJEOLIC(MEASLES VIRUS)

in Virusi
     Rujeola (Pojar; morbilli; rujeola de 9 zile)este o infecție virală acută, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită, enantem (semnul Koplik) pe mucoasa bucală sau labială și o erupție cutanată maculopapulară generalizată.
Citeste mai departe ...

VIRUSUL URLIAN(MUMPS VIRUS)

in Virusi
    Virusul urlian, împreună cu virusurile parainfluenzae, virusul sincitial respirator şi virusul rujeolei, face parte din familia Paramyxoviridae.
Citeste mai departe ...

Toxoplasma

in Virusi
     Toxoplasmoza este o boală cauzată de sporozoare toxoplasma gondii.
     Toxoplasma este un parazit intracelular, care are predilecţie pentru neuroni, microglia, celule coroidei şi retinei şi celule ale sistemului reticuloendotelial.
Citeste mai departe ...

PARVOVIRUS B-19 (A CINCEA BOALA)

in Virusi
      Această afecţiune a fost denumită astfel deoarece este a cincea boală a copilăriei descoperită, ce se manifestă prin iritatii roşiatice. În general este o boală relativ uşoară care afectează în special copii de vârstă preşcolară şi şcolară. De asemenea, uneori este menţionată şi ca "boala obrajilor roşii" datorită iritaţiei faciale roşiatice ce apare la copii infectaţi.
Citeste mai departe ...

EBV Ebstein - Barr virus

in Virusi

    Virusul Epstein-Barr (EBV) este asociat cu un spectru larg de afectiuni benigne si maligne ce include: mononucleoza infectioasa, limfomul, sindromul limfoproliferativ posttransplant si carcinomul nazofaringian.

  EBV se mai numeste si human herpesvirus4(HHV-4),face parte din familia herpesului si este unul din cele mai comune virusuri umane. Este bine cunoscut ca este cauza mononucleozei infectioase.

Citeste mai departe ...