VIRUSUL URLIAN(MUMPS VIRUS)

in Virusi
    Virusul urlian, împreună cu virusurile parainfluenzae, virusul sincitial respirator şi virusul rujeolei, face parte din familia Paramyxoviridae.
   
     Oreionul (parotidita epidemică) este o infecţie acută determinată de virusul urlian, a cârei trăsătură principală este inflamaţia nesupurativă a glandei parotide (uni sau bilaterală). 70-90% dintre copiii de 4-15 ani dezvoltă boala clinică, iar 5-20% din adulţi prezintă şi dureri la nivelul testiculelor (orhită) sau dureri abdominale (ooforită la femei). Apariţia oreionului la copiii mai mici de 1 an este rară, această protecţie fiind asigurată de prezenţa anticorpilor materni.
   După o perioadă de incubaţie ce variază între 2 – 4 săptămâni, boala debutează lent, cu febră uşoară, astenie fizică, dureri musculare, anorexie, cefalee, ce sunt urmate de o creştere rapidă şi dureroasă a glandei parotide în urmatoarele 2-3 zile. La început tumefierea parotidei apare unilateral, iar după câteva zile se produce şi afectarea parotidei de partea opusă.
  Diagnosticul de laborator al oreionului se realizează, de obicei, prin detectarea anticorpilor impotriva virusului urlian. Anticorpii IgM devin detectabili în ser la 2-4 zile după debutul simptomelor, ating un  vârf la aproximativ 1 săptămână, persistă timp de circa 3 luni şi sunt rareori detectabili mai mult de 6 luni după infecţie. Râspunsul de tip IgM faţă de infecţia cu virusul urlian la persoanele care au primit 1-2 doze de vaccin este variabil şi uneori poate fi absent.
  Anticorpii de tip IgG apar din prima săptămână de boală şi persistă în ser oferind protecţie pe tot parcursul vieţii.

 

 

 ANALIZE

 

În clinica noastră Borrelia Centrum determinarea virusului Urlian se face prin:
 
  •    IF anticorpi anti-virus Urlian IgG
  •   IF anticorpi anti-virus Urlian IgM