VIRUSUL RUJEOLIC(MEASLES VIRUS)

in Virusi
     Rujeola (Pojar; morbilli; rujeola de 9 zile)este o infecție virală acută, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită, enantem (semnul Koplik) pe mucoasa bucală sau labială și o erupție cutanată maculopapulară generalizată.
     Rujeola tipică începe după o perioadă de incubație de 7-14 zile cu febră prodromală, rinoree, tuse chinuitoare și conjunctivită. Petele (semnul) Koplik patognomonice apar după 2 până la 4 zile, de obicei pe mucoasa bucală în dreptul molarilor superiori 1 și 2. Aceste pete seamănă cu granulele fine de nisip alb înconjurate de areola inflamatorie. Dacă sunt numeroase, întregul câmp de fond poate să fie un eritem pestriț. Apar faringita și inflamația mucoasei laringiene și traheobronșice. Secrețiile nazale, mucoasa faringiană și, adesea, sedimentul urinar conțin celulele gigante multinucleate caracteristice. Iritația caracteristica apare la 3-5 zile de la debutul simptomelor, de obicei la 1-2 zile după apariția semnului Koplik. Erupția debutează în fața sau în spatele urechilor și laterocervical sub forma unor macule neregulate care devin rapid maculopapulare și se extind rapid (în 24 până la 48 ore) pe trunchi și pe extremități în timp ce încep să pălească de pe față.      Dacă iritația este deosebit de severă, apar peteșiile sau echimozele.Spre deosebire de rubeola, rujeola contractata in cursul sarcinii nu este asociata cu anomalii congenitale ale fătului, însă poate determina avort spontan sau naştere prematură. 
 

ANALIZE

 
   Diagnosticul de laborator al rujeolei include în principal determinarea râspunsului serologic faţă de virus. Anticorpii specifici de tip IgM sunt detectabili după 1-2 zile de la apariţia erupţiei; nivelul acestora creşte semnificativ după 10 zile şi persistă ~1 lună.  Anticorpii de tip IgG persistă indefinit.
  
În clinica noastră Borrelia Centrum determinarea virusului Rujeolic se face prin:

 

  •    IF anticorpi anti-virus Rujeolic IgG   
  •    IF anticorpi anti-virus RujeolicIgM