EBV Ebstein - Barr virus

in Virusi

    Virusul Epstein-Barr (EBV) este asociat cu un spectru larg de afectiuni benigne si maligne ce include: mononucleoza infectioasa, limfomul, sindromul limfoproliferativ posttransplant si carcinomul nazofaringian.

  EBV se mai numeste si human herpesvirus4(HHV-4),face parte din familia herpesului si este unul din cele mai comune virusuri umane. Este bine cunoscut ca este cauza mononucleozei infectioase.

Este de asemenea asociat cu forme particulare de cancer cum ar fi Hodgkin limfomul, Burkitt limfomul, Barr virus
carcinomul nazofaringian. Infectiile cu acest virus creste riscul aparitiei bolilor autoimmune cum ar fi dermatomiosita, lupusul eritematos, artrita reumatoida, sindromul Sjogren si scleroza multipla.

Transmiterea virusului se face pe cale orala prin saliva si prin secretiile genitale.

 

 

BOLI DETERMINATE

 

   Determinarea genomului viral EBV-ADN este din ce in ce mai mult utilizata in laboratoarele clinice in diagnosticul si monitorizarea afectiunilor induse de aceasta infectie .

     infectieEIpsteinInfectiile EBV sunt larg raspandite astfel ca pana la virsta de 35-40 ani 95% dintre persoanele  adulte au venit in contact cu acest virus. Multi copii dobandesc infectia in primii de viata, insa in majoritatea cazurilor aceasta este asimptomatica sau evolueaza ca o infectie usoara de tract respirator superior. La adolescent si adultul tanar infectia EBV primara poate determina, in 35-50% din cazuri, mononucleoza infectioasa – o afectiune limfoproliferativa benigna caracterizata prin febra, astenie fizica, faringita si poliadenopatii.  Infectiile primare se caracterizeaza  prin viremii crescute care inregistreaza scaderi pana la valori nedetectabile pe masura ce sistemul imun recunoaste si controleaza infectia.

 Ca si alte virusuri herpetice, EBV poate sa ramana in organism intr-o stare dormanta ani de zile (infectie latenta). Reactivarile periodice sunt insotite de viremii tranzitorii. Unii pacienti dezvolta ulterior neoplazii asociate infectiei EBV, iar acestia prezinta ca trasatura definitorie valori foarte ridicate ale viremiei.

  Astfel, determinarea cantitativa EBV-ADN nu detecteaza numai infectia activa ci constituie si un “marker tumoral” pentru anumite tipuri de procese maligne.

  Diagnosticarea se face folosind teste ce identifica anticorpii anti EBV din serul sau plasma umana pentru boli ca:mononucleoza infectioasa,limfomul Burkitt si carcinomul nazofaringian.

 

ANALIZE

 

In clinica noastra Borrelia Centrum determinarea EBV-ului se face prin:

 

  • WB EBV IgG
  • WB EBV IgM
  • I.F. EBV Biochip+ aviditate IgG
  • I.F. EBV Biochip+ aviditate IgM