PARVOVIRUS B-19 (A CINCEA BOALA)

in Virusi
      Această afecţiune a fost denumită astfel deoarece este a cincea boală a copilăriei descoperită, ce se manifestă prin iritatii roşiatice. În general este o boală relativ uşoară care afectează în special copii de vârstă preşcolară şi şcolară. De asemenea, uneori este menţionată şi ca "boala obrajilor roşii" datorită iritaţiei faciale roşiatice ce apare la copii infectaţi.
  Adulţii pot contracta şi ei această boală cauzată de parvovirusul B19 ce inhibă producţia de celule roşii în sânge.  Deşi pentru un adult sau un copil sănătos, oprirea temporară a producţiei de celule roşii nu este o problemă majoră deoarece boala nu durează mai mult decât perioada de viaţă a celulelor roşii aflate încă în organism, pentru persoanele suferind de anemie sau de o insuficientă a sistemului imun precum şi pentru un număr relativ de copii aflaţi încă în cele nouă luni de sarcină, virusul poate cauza probleme serioase.

  

PARVOVIRUS B-19

 

 Modul de infectare este simplu: transmiterea se face prin salivă sau prin secreţiile nazale.
    Cu alte cuvinte, virusul poate fi primit şi de la o persoană infectată ce tuşeşte sau strănută în imediata vecinătate. Pe de alta parte, tot ca şi cale de transmitere se mai pot enumera sărutul, contactul mână - gură, precum şi utilizarea de tacămuri sau de pahare folosite de o persoană infectată.
     Un aspect foarte important este acela că parvovirusul B19 se transmite inclusiv prin sânge, aşa că dacă eşti însărcinată şi contractezi această afecţiune ea se va transmite automat şi la copil prin placentă. De asemenea, odată infectat, există riscuri ca fătul să fie expus unor complicaţii ce pot duce până la pierderea sarcinii. Oricum, există şanse de circa 50% să fi avut deja boala a cincea şi să fii deja imună la efectele parvovirusului B19.
 
NOTĂ:  Parvovirusul B19, în ciuda numelui relativ similar nu este acelaşi lucru cu parvoviroza  B19 de care sunt protejaţi prin vaccinare câinii şi pisicile. În fapt oamenii nu pot fi infectaţi cu parvoviroză de la animale iar animalele nu pot fi infectate cu parvovirusul de la om.
De cele mai multe ori, daca nu esti imună la parvovirusul B19 şi îl contractezi pe perioada sarcinii, copilul tău nu va păţi nimic. De fapt, sunt şanse de 1 la 3 ca virusul să treacă prin placentă şi să infecteze şi copilul dar chiar şi aşa majoritatatea copiilor nici măcar nu dau semne de infecţie.
          Din nefericire, într-un procent foarte mic de cazuri, infectarea cu boala a cincea poate duce la pierderea sarcinii sau anemie fetală severă ori inflamare a muschiului cardiac.
 
 

SIMPTOMATOLOGIA BOLII

 

      În ceea ce priveşte simptomatologia, aceasta diferă de la persoană la persoană şi într-un procent de circa 20-25% din adulţii şi copii care sunt infectaţi cu parvovirus nu manifestă nici un semn al bolii (deşi ei rămân contagioşi pentru cei din jurul lor). Însă, pentru cei care manifestă simptome, în primele două săptămâni de la expunere, vor exista unele simptome nu foarte grave: o febră uşoară, iritaţie, dureri de cap, stare de oboseală, gât uscat sau secreţii nazale.
      De obicei, la copii la care apare, parvovirusul se manifestă printr-o iritaţie faciala roşiatică pe obraji, ce arată ca şi când copilul ar fi avut obrajii pălmuiţi, ulterior iritaţia putând provoca mâncărimi eventual extinzăndu-se şi pe membre şi piept. De menţionat că, în momentul în care apar primele iritaţii, pacientul deja nu mai este contagios.
Pe de altă parte, adulţii infectaţi nu au parte de aceiaşi obraji roşii "pălmuiţi" ce apar la copii. Însă, în special la femei pot apărea dureri articulare similare celor ce apar în cazul artritei. Acestea afectează în special articulaţiile mici de la oasele mâinilor, încheieturilor şi gleznelor, extinzăndu-se uneori şi la nivelul genunchilor.
 
Din fericire durerile dispar în maxim câteva săptămâni, deşi pot persista sau reveni pe parcursul mai multor luni sau ani.

 

 

ANALIZE

 

În clinica noastră Borrelia Centrum determinarea virusului Parvovirus B-19 se face prin:

  • WB Parvovirus B19 IgG